SEARED SCALLOPS ON CRISPY POTATO CAKES

Pečené hřebenatky na bramborových placičkách s máslovou omáčkou a kaviárem

Potřebné ingredience:

Na bramborové placičky:

  • 450 g brambor
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • 60 ml macesové mouky
  • 60 ml nastrouhané cibule
  • Sůl podle chuti
  • Rostlinný olej na smažení

Na hřebenatky a omáčku z kaviáru:

  • 350 ml šampaňského
  • 9 kuliček černého pepře
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 velká šalotka, nakrájená na tenké plátky
  • 5 ml čerstvé citronové šťávy
  • 20 ml zakysané smetany (crème fraîche)
  • 170 g studeného nesoleného másla, nakrájeného na kostky
  • 28 g kaviáru
  • 20 středních hřebenatek (cca 450 g)
  • 30 ml nasekané pažitky

Postup krok za krokem:

Bramborové placičky:

  1. Nastrouhejte brambory a vymačkejte přebytečnou vodu.
  2. Ve velké míse smíchejte brambory s vejcem, macesovou moukou, cibulí a špetkou soli.
  3. Vytvarujte asi 20 placek o tloušťce přibližně 1,5 cm.
  4. Rozpalte rostlinný olej na pánvi.
  5. Smažte placičky po dávkách na středně silném ohni asi 3 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou.
  6. Přendejte na plech a lehce osolte.

Hřebenatky a omáčka z kaviáru:

  • Předehřejte troubu na 160 °C. V malém kastrůlku spojte šampaňské, pepř, tymián, bobkový list, šalotku a citronovou šťávu.
  • Přiveďte k varu a nechte zredukovat tekutinu asi na 15 ml (cca 15 minut).
  • Přeceďte redukci do jiného kastrůlku. Přidejte zakysanou smetanu a krátce povařte. Sundejte z ohně.
  • Postupně vmíchejte studené máslo po kostkách, až vznikne hladká omáčka.
  • Přidejte kaviár, dochuťte solí a udržujte v teple.

Finální servírování:

  • Krátce ohřejte bramborové placičky v troubě.
  • Na pánvi rozpalte novou vrstvu oleje a smažte hřebenatky po dávkách asi 1,5 minuty z každé strany.
  • Na každou placičku položte jednu hřebenatku.
  • Polijte máslovou omáčkou s kaviárem a posypte nasekanou pažitkou. Podávejte ihned.