Potřebné ingredience:
Na bramborové placičky:
- 450 g brambor
- 1 velké vejce, rozšlehané
- 60 ml macesové mouky
- 60 ml nastrouhané cibule
- Sůl podle chuti
- Rostlinný olej na smažení
Na hřebenatky a omáčku z kaviáru:
- 350 ml šampaňského
- 9 kuliček černého pepře
- 3 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 velká šalotka, nakrájená na tenké plátky
- 5 ml čerstvé citronové šťávy
- 20 ml zakysané smetany (crème fraîche)
- 170 g studeného nesoleného másla, nakrájeného na kostky
- 28 g kaviáru
- 20 středních hřebenatek (cca 450 g)
- 30 ml nasekané pažitky
Postup krok za krokem:
Bramborové placičky:
- Nastrouhejte brambory a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Ve velké míse smíchejte brambory s vejcem, macesovou moukou, cibulí a špetkou soli.
- Vytvarujte asi 20 placek o tloušťce přibližně 1,5 cm.
- Rozpalte rostlinný olej na pánvi.
- Smažte placičky po dávkách na středně silném ohni asi 3 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou.
- Přendejte na plech a lehce osolte.
Hřebenatky a omáčka z kaviáru:
- Předehřejte troubu na 160 °C. V malém kastrůlku spojte šampaňské, pepř, tymián, bobkový list, šalotku a citronovou šťávu.
- Přiveďte k varu a nechte zredukovat tekutinu asi na 15 ml (cca 15 minut).
- Přeceďte redukci do jiného kastrůlku. Přidejte zakysanou smetanu a krátce povařte. Sundejte z ohně.
- Postupně vmíchejte studené máslo po kostkách, až vznikne hladká omáčka.
- Přidejte kaviár, dochuťte solí a udržujte v teple.
Finální servírování:
- Krátce ohřejte bramborové placičky v troubě.
- Na pánvi rozpalte novou vrstvu oleje a smažte hřebenatky po dávkách asi 1,5 minuty z každé strany.
- Na každou placičku položte jednu hřebenatku.
- Polijte máslovou omáčkou s kaviárem a posypte nasekanou pažitkou. Podávejte ihned.